Perder Dergi Röportajı

Perder Dergi Röportajı

1- Lokman Kahvaltılık’ı kısaca tanıyabilir miyiz? Hangi sektörde faaliyet gösteriyor?

Lokman Kahvaltılık, 1984 ticari hayatına başlamış, 30 yıllık serüvenini genç ve dinamik bir anlayışla sürdüren; pazara Lokman, Arınur ve Paşabey markalarını kazandırmış kahvaltılık gıda sektörünün en önemli aktörlerindendir. Yükselen bir trendle büyümesine devam ederken geleneksel bağlarından kopmamayı, Türk markası kimliği ile dünya pazarında varolan pazarını sürekli artırmayı hedefler. İnsan sağlığı ve hijyeni her şeyin önünde tutan firma, “Afiyetle Her Nesile” sloganına sahiptir çünkü “Çocuğuna yedirmeyeceğin ürünü üretme” ilkesini benimseyen bir anlayışla yönetilmektedir.

2- Faaliyet gösterdiği pazardaki mevcut durumunuzdan bahseder misiniz?

Ev dışı tüketimde kahvaltılık gıda alanında, 30.000 m²’lik üretim alanında günde 2.000.000 adet ürün üreten ve yan şirketleri ile birlikte 400 kişiyi aşkın bir ekiple hizmet sunan Lokman Kahvaltılık sektörün en güçlü tedarikçilerden biri konumundadır. Yurtiçi ve yurtdışı pazarlarını yöneten bölge müdürlerinin yanı sıra güçlü bayilik yapısı ile çok kapsamlı bir dağıtım ağına sahiptir. Sektördeki profesyonellerin en fazla tercih ettiği marka olan Lokman Kahvaltılık, son tüketici ile daha fazla noktada buluşmak için perakende kanalındaki çalışmalarına da hız vermiş bulunuyor.

3-Ürün çeşitliliği ve üretim kapasitenizden bahseder misiniz?

Kahvaltılık gıda anlamında akla gelebilecek her ürünü, en iyi fiyat/performans oranı ile üreterek pazarın beğenisine sunuyoruz: Mevcutta reçel, bal, fındık kreması/ezmesi, fıstık ezmesi, helva, peynir, tereyağ, tahin ve pekmez üretimi gerçekleştirmekte. Firmanın inovatif yönü itibari ile ilerleyen dönemde üretimin kahvaltılık gıdada sınırlı kalmayacağını söylemek mümkün.

4-Ürünlerinizin hammaddesini neden temin ediyorsunuz? Hammadde temini için belli kriterleriniz var mı?

Benimsemiş olduğumuz etik değerler nedeniyle hammadde bizim için en hassas konulardan biri. Lokman Kahvaltılık, her şeyi “yerinden” alarak işler ve “Memleketinden Gelen Lezzetler”i özenle hazırlayarak tüm Türkiye’ye ve yurtdışındaki pazarlarına ulaştırır. Markanın, ustaların tercihi olmasında bunun etkisinin de büyük olduğu tartışılamaz bir gerçek.

5-Ürünlerinizi hangi kanallarda satışa sunuyorsunuz?

Lokman Kahvaltılık, hem ev dışı tüketim hem de perakende kanalında faaliyet gösteren bir firma olsa da mevcut gücünü ev dışı tüketim kanalında kazanmıştır. Bu alanda profesyonellerin ve ustaların en fazla tercih ettiği marka olan Lokman, 2015 yılı itibariyle bu gücünü perakende alanına yansıtma ve HoReCa’da beğeni kazanmış ürünlerini son tüketicinin daha kolay ulaşabileceği market raflarında daha yüksek bir bulunurlukla yer alması yönündeki faaliyetlerini hızlandırmış bulunmaktadır.

6-Bulunduğunuz pazarın büyüklüğü hakkında bilgi verir misiniz?

Özümüzü oluşturan EDT kanalının dünyadaki büyüklüğü 7 trilyon TL, Türkiye’de ise bu büyüklük cirosal olarak 50 milyar TL olmakta ve gıda kategorisi, bu cironun neredeyse yarısını oluşturmakta.

7-Pazarın sizce en büyük sıkıntısı nedir? Nasıl çözülür?

Kalitesiz hammadde ve/ya uygun olmayan formülasyonlar ile gerçek dışı düşük fiyatlarla pazarı manipüle ederek ara toptancıların ve son tüketicilerin kaliteli ürüne ulaşmasına engel olan, “merdiven altı” tabir edilen üretim koşullarına sahip üreticilerin yarattığı haksız rekabetin gıda sektöründeki en büyük problemlerden biri olduğunu düşünüyoruz. Doğru hamleler ile ticari aktörlerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesi konusunda işini doğru yapan tüm üreticilere görev düşmekte; ortak bir sorumluluk anlayışıyla hareket edilirse bu sorunun kolaylıkla aşılabileceğini düşünüyoruz ki son yıllardaki eğilim de bu yönde olumlu gelişmeler olduğunu gösterir nitelikte.

8-İhracata yönelik faaliyetleriniz var mı? Varsa bu konudaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Hâlihazırda 32 ülkeye ihracat yapan ve yurtdışı pazarlarını her yıl artıran bir firmayız. Türkiye’nin lezzetlerini dünya sofralarına taşıyor olmaktan duyduğumuz gurur bu alandaki gelişimimizin en önemli motivasyon kaynağı.

9- Yeni ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Lokman Kahvaltılık için inovasyon ve iş geliştirme her şeydir. Özellikle üretilen ürünler özelinde birçok ilke imza atmış, yenileri için de sürekli bir Ar&Ge çalışması içinde olan firma, sektöründe takip eden değil; her zaman “trend belirleyici” olma özelliğini koruma hedefindedir. El değmeden paketlenmiş 7 ila 8 adet bütün zeytini piknik porsiyonda sunması Lokman Kahvaltılık ürünlerinin yenilikçi ve farklı yönüne güzel bir örnek. Firmanın yakın zamanda müşterilerinin beğenisine sunduğu %40 Bol Fındıklı fındık ezmesi, kahvaltılık sos ve çalışmaları devam eden zeytin ezmesi yoğun ilgi gördü. 2015 yılını “Yeni Ürünler Yılı” olarak kabul eden Lokman Kahvaltılık, yıl boyunca önümüzdeki her ay yeni bir ürünü piyasaya sunmayı hedefliyor.

Online Alışveriş